Как се прави декупаж с декупажна хартия (оризова хартия)

Нека започнем от самото начало за тези от вас, които са нови в декупажа. Има 8 основни стъпки, които можете да следвате, за да сте сигурни, че първият ви занаятчийски проект с декупаж ще се получи добре. Но преди да започнете, ще трябва да изберете повърхност на проекта. Ако нямате опит, може да започнете с нещо по-малко като подложка, плоча или поднос. След като натрупате известен опит, може да преминете към по-големи проекти като декупаж на мебели.

Ето 8 лесни стъпки:

1) Подгответе повърхността си. 

След като изберете вашия проект, било то MDF, подложка за чаша, поднос за сервиране или дървена плоча, уверете се, че повърхността ви е чиста и суха, без прахови частици. Можете да почистите повърхността с нашия препарат Aquaclean. След това нанесете като основен слой тебеширена боя или акрилна боя. Оставете боята да изсъхне напълно. Използването на ярък и светъл основен цвят (например бял) ще помогне на изображенията от хартия за декупаж да изпъкнат по-добре. Ако използвате сив, бежов или тъмен цвят, вашият декупажен модел може да изглежда безцветен и скучен поради пропускане на цвета. Затова препоръчваме да използвате бяло като основно покритие в зоните, където ще нанасяте хартията. Може да боядисате всичко около него с цвят по-късно, за да му придадете характер.

2) Подгответе вашите изображения. Изрежете или откъснете изображения от нашите хартии за декупаж.

Това е най-артистичната част от проекта. След като изберете изображенията, които искате да използвате, изрежете или ги откъснете от декоративната хартия. Откъсването им ще придаде на нанесения модел по-мек вид и ще помогне на краищата да се слеят по-добре с фона. Може да използвате малка навлажнена четка за рисуване, за да оградите зоната, която искате да откъснете.

3) Предварително поставете шаблона. Позициониране на модела преди добавяне на декупажно лепило.

Предварително поставете шаблона си върху повърхността на проекта. Наистина помага да визуализирате окончателния вид, ако предварително позиционирате изрязването върху повърхността, преди да започнете да прилагате с лепило за декупаж. Оризовата хартия е здрава и ако я поставите погрешно върху лепилото, обикновено може да я отлепите и преместите, ако го направите веднага. Въпреки това все още съществува известен риск от разкъсване. Така че е по-добре да планирате предварително, преди да добавите лепилото.

4) Добавете лепилото и прикрепете шаблона си.

След като сте позиционирали предварително частите на шаблона, свалете ги и ги нанесете върху тънък слой лепило за декупаж. Използвайте четка, за да нанесете слоя лепило. Ще постигнете най-добри резултати, ако използвате много тънък слой лепило. След това поставете отново хартията за декупаж и внимателно изгладете с четката. Това е моментът да направите всякакви корекции. Ако не е на правилното място, преместете го веднага. Не забравяйте, че ако използвате елементи на салфетки, те могат да се разкъсат изключително лесно. Уверете се, че сте поставили салфетки на правилното място първия път.

5) Разстелете мехурчетата.

За професионален външен вид, се опитайте да извадите всички мехурчета под вашите изображения. Някои художници обичат да използват техника за прозрачно пластмасово обвиване, като поставят обвивката върху изображението, след което използват пръстите си, за да изтрият нежно всякакви мехурчета или бръчки. Други обичат да потупват с гъба или да мажат с четка.

6) Покрийте с още декупажно лепило.

След като поставите всички части от вашите изображения върху повърхността и изгладите бръчките, оставете да изсъхне само за няколко минути. Оставете вашият проект да изсъхне поне още 30 минути, преди да нанесете допълнителни (незадължителни) слоеве лепило. Можете внимателно да шлайфате всички ръбове, които стърчат от ръба на вашия проект.

7) Добавяне на елементи. Сега идва артистичното забавление.

След като всичко изсъхне, можете да добавите други елементи към вашия проект. Можете да добавите боя, шаблони, акценти от фолио, флорални елементи, ваденки, стикери и др. Изборът е неограничен. Просто имайте предвид стила и крайната визия за вашия проект, когато добавяте декорации.

8) Печат и лак.

След като всичко изсъхне, може да завършите проекта с един или повече слоя от нашия лак, за да му придадете хубав завършек. Има различни видове лакове като мат или гланц. Просто се уверете, че използвате такъв, който е подходящ за проекта.

Оризовата хартия за декупаж е една от по-лесните хартиени носители за работа и е истинско забавение. Ето няколко примера за готови проекти за декупаж, които да подпомогнат вашата фантазия и креативност.

    

Свързани продукти