Как лесно да освежите терасата си

За много хора раят е в това да излязат да изпият сутрешното си кафе на терасата. Или да прочетат хубава книга на фона на следобедните слънчеви лъчи. Или просто да поседнат и да погледат зеленината на природата. Ако и вие сте от тях, то значи сте късметлия. Но значи и че знаете колко важно и трудно е поддържането на едно такова пространство в дома. И в случай, че отдавна ви се иска да го освежите, то значи сте попаднали на точното място.

Ето няколко идеи, с които терасата ви да изглежда така, както я виждате във въображението си:

Пребоядисване на мебелите

Може би най-лесният начин да преобразите терасата си е да пребоядисате старите си мебели и да ги превърнете в нов акцент – какво по-интересно от по-цветни маси, столове, шкафове?

Подходящи за случая са тебеширените бои с матово или гланцово покритие, които се характеризират с висока плътност, така че полагането само на един слой да бъде напълно достатъчно. Все пак не е нужно да губите ненужно много време. Изберете боя, която да няма мирис и да не е токсична, особено ако в домакинството ви има деца или домашни любимци. В търговската мрежа вече можете да откриете изключително бюджетни варианти.

Сложете растения

Нищо не придава повече свежест на една тераса от растенията. Те не само са красиви, но и създават усещане за уют и хлад в горещите летни дни например. Имате огромен избор – може да изберете растенията ви да са в кашпи, които да висят от стените или парапета, или в специални саксии на пода или върху някой шкаф. Най-добре е да изберете цветя, които не са капризни и виреят при всякакво време – от хладен дъжд, до силно слънце. Помислете и за подходяща лейка, с която да ги поливате редовно, така че да бъдат свежи и здрави.

Удобни мебели

За да се чувствате добре на терасата си, най-важното е да изберете най-подходящите за това мебели. Ако не разполагате с много място, то най-добре се спрете на нещо компактно – например маси и столове, които могат да се разтягат или да се прибират, когато е необходимо. Добър вариант е да им сложите и мекички постелки или шалтета и някаква красива покривка. Подходящ избор са и мебелите от палети, които в момента са изключително популярни, или такива, изработени от естествени материали.

Лампички, свещи и рогозки

Не на последно място е важно да помислите и за пода и осветлението на вашата тераса. За да не стъпвате върху студени плочки например, можете да си вземете красива рогозка или пътека. В някои магазини продават и малки меки постелки, които могат да ви свършат чудесна работа. Освен това за завършване на атмосферата, може да декорирате пространството и със светещи в различни цветове лампички или ароматни свещи. Тук вече можете да развихрите въображението си, за да си създадете мястото, което да ви носи хармония и спокойствие.