Топлите цветове и тяхното значение

Днес ще разгледаме по-отблизо топлите цветове и ще анализираме какъв ефект могат да окажат върху нас. Цветовете са много мощни и могат да ви накарат да се почувствате топло или студено. Помислете за цветовете, в които боядисвате стените на дома си или декора на всяка стая. Стените, боядисани в оранжево и жълто, ви карат да се чувствате по-топло, докато стените, боядисани в синьо, могат да имат охлаждащ ефект.

В тази статия ще разгледаме какво представляват топлите цветове и как да ги използваме.

Всеки цвят от спектъра може да бъде класифициран като студен или топъл цвят, което означава, че има визуална температура. Но те също могат да произведат физическа температура, която ни кара да се чувстваме топло или хладно. Цветовете също могат да повлияят на нашите емоции, те могат да бъдат успокояващи или стимулиращи. По-долу ще разгледаме три от най-важните топли цветове.

Жълт

Жълтото е цвят, който може да привлече вниманието ви и също така се използва за поставяне на акценти и озаряване на други цветове. От всички цветове жълтото е цветът, към който очите ви са най-чувствителни. Жълтото също е цвят, който може да стимулира мозъка ви и да увеличи мозъчната ви активност. Цветът също има известен чар и е чудесен цвят за подобряване на концентрацията. Жълтото ви позволява да се съсредоточите върху работата си и стимулира паметта. Жълтото също е цвят, който свързва и е свързан със забавлението, щастието и удоволствието.

Топлият цвят има положителен ефект върху деца около 7-годишна възраст, особено деца, страдащи от респираторни проблеми като астма. Проучвания са установили, че жълтият цвят е силно свързан с честността.

Жълтото е най-яркият от всички цветове и ако се използва обилно, може да предизвика чувство на нервност и също така да е обезпокоително за очите. В света навън жълтото и черното се използват като съобщение или предупреждение. Помислете за всички жълти и черни знаци край пътя.

Червен

Червеният цвят е много доминиращ цвят и е знак за тревога, тъй като привлича вниманието. Обектите, боядисани в червено, изглеждат по-близо от обектите, боядисани в други цветове. Червеното предизвиква чувства на щастие и вълнение; също така увеличава сърдечната честота и кръвното налягане, както и обонянието. Емоционалният ефект на червения цвят е най-силен от всички цветове и предизвиква чувство на вълнение.

Червеното е цветът, който се свързва с гняв, любов и болка. Цветът е тясно свързан със спорта, тъй като се свързва с усещането за сила и мощ. Тъй като червеното е енергичен цвят и вдъхновява действие, то може да помогне да мотивирате хората да предприемат действия и да изкарат емоциите на повърхността.

Въпреки всичките си енергийни и мотивиращи аспекти, прекомерната употреба може да причини дискомфорт, неразположение и гняв. Поради тази причина не е подходящ цвят за стените в кухнята.

Оранжев

Оранжевият цвят е забавен цвят и може да събуди апетита ви. Оранжевото е цвят, който ефективно ви укрепва и ободрява, поддържа духа ви и ви дава оптимистична перспектива. Портокалът може да повлияе положително на паметта ви и да ви помогне да мислите критично. Оранжевият цвят е предпочитан от деца от 5 до 8 години и има страхотен ефект при деца с проблеми в социализацията, както и при интровертни деца.

Сега, когато вече познавате значението на топлите цветове, може да развихрите своята фантазия и креативност и да създадете един топъл и уютен дом. Изберете си продукти от червената, жълтата или оранжевата цветова палитра в нашият сайт www.renoart.bg и действайте смело.