Защо да изберем цвят сьомга

Всеки, който е гледал хитовия сериал „Приятели“, ще си спомни онази сцена, в която Рос влиза с взлом в апартамента на бившата си приятелка, за да си търси ризата в цвят сьомга. И спори с типичната си ентусиазираност с всички, които твърдят, че ризата му е розова. Със сигурност много „деца на 90-те“ свързват цвета сьомга с именно тези сцени.

Днес обаче това е един от най-модерните и предпочитани нюанси както в модата, така и в интериорния дизайн. Най-вече защото е интересно решение, което подсъзнателно дава усещане за нещо удобно и приветливо, което не тежи и не е дразнещо за окото.
  • Значение
Цвят сьомга е изключително деликатен цвят, който означава дружелюбност, приятелство и елегантност. За това и все повече хора избират именно него, за да придадат на дома си жизнерадостен тон и лятно настроение. Нужен ви е само един детайл от интериора, за да го постигнете – някой шкаф, столове или маса. А по-смелите може да изберат и красива декоративна лампа в цвят сьомга или рамка на някоя картина.

А ако питате някой специалист по хромотерапия, веднага ще ви каже, че подаряването на букет рози с цвят сьомга издава страст и желание към човека, на когото се дават.
  • Интересни комбинации
Най-хубавото на цвят сьомга е, че може да се комбинира по интересен начин със страшно много други цветове от интериора у дома. Подходящ е, ако сте взели решение домът ви да е в сивата, бялата или бежовата гама. Цвят сьомга си отива също и с кафяво, оранжево и златно. Най-завладяващият контраст обаче може да се получи при умело комбиниране с класическото черно. Ако се разходите по големите кафенета и бистра в Европа или Америка и обърнете внимание на избора на декораторите, може много често да видите избора именно на тази комбинация от цветове, тъй като тя създава усещане едновременно за елегантност и за уют.
  • Направи си сам
Въпреки че търговската мрежа в 21-ви век изобилства от разнообразие, винаги може да се получи така, че да не откриете точно онова, което търсите.

А това може да бъде много разочароващо. Но не се отчайвайте. Винаги може да пресъздадете това, което виждате в ума си, със собствените си две ръце. С подходяща боя и няколко свободни минути можете да пребоядисате например стария си шкаф с боя с цвят сьомга и да получите чисто нов оригинален елемент за своята декорация. Ще ви излезе дори много по-евтино.
  • От къде се получава цветът на сьомгата
Цветът на сьомгата е изключително интересен – някъде по средата между оранжевото и розовото, като обхваща както интензивни, така и бледи тонове. Поредното уникално творение на нашата природа!

Как обаче се е получил?
Отговорът е съвсем тривиален – цветът на сьомгата идва от хранителните вещества, които поглъща. На принципа на фламингото. В зависимост от мястото, което обитават, различните видове сьомга се хранят с различна пропорция скариди и крил – това са богат на каротеноиди разкообразни, заради което е различна и степента на оцветеност на рибата.

Други ВДЪХНОВЕНИЕ