Синьото - най-популярният цвят в света

Синьото е най-популярният цвят в света. Също така е лесно да се разбере защо това е така. Нашите океани и небе са с различни нюанси на синьото - много от нещата, които обичаме най-много, са сини. Без значение какви са вашите артистични страсти, дали обичате графичния дизайн или живописта, вие знаете точно колко важен е синият цвят.

В тази статия ще разгледаме красивия син цвят. Как да направите синьо, как да създадете сини нюанси и нюанси, каква е разликата между тях, какви цветове правят синьо и какво е значението на синьото. Какво е значението на синьото?

Синьото е толкова важен цвят. Той предава различни емоции, значения и асоциации и всеки нюанс може драстично да промени въздействието си. Най-често използвано за изразяване на чувства на спокойствие и ведрина, синьото представлява увереност и стабилност и често се използва в изкуството, за да покаже широта. Синьото може да бъде всичко, което пожелаете - просто е нужна малко креативност!

Положителни ползи и странични ефекти на синьото

От създаването на цветовете хората свързват синия цвят с усещането за мир и спокойствие. Това също не е изненадващо, защото тялото ни е програмирано да се наслаждава на синия цвят във всичките му аспекти. Когато виждаме определени цветове, можем да почувстваме определени неща. Тялото ни реагира химически на синия цвят и това ни кара да се чувстваме по-спокойни. Забележително е как се свързваме с цветовете.

Вероятно знаете някои от силните аспекти на синьото, без дори да го осъзнавате. Чували сте за кралската „синя кръв“ и сте виждали полицейски униформи и корпоративни костюми в нюанси на синьо, представляващи стабилност и интелигентност. Разбира се, знаем и сватбената поговорка „Нещо взето назаем, нещо синьо“, която е свързана с чувството за сплотеност и мир. Синьото също има специално културно значение в различни части на света. Някои вярват, че синьото може да прогони злите духове, а на други места синият цвят представлява време на траур. Където и да сте по света, синьото означава нещо важно.

И така, кое синьо трябва да използвате? Трудно е да разберете с кое синьо да започнете, имайки предвид колко нюанса на синьото има и различните чувства, които могат да предизвикат. Намирането на идеалния нюанс на синьото за вашия проект може да бъде трудно. Но ако знаете какво искате да изразите с изкуството си, това е добро място да започнете.

Погледнете няколко различни нюанса на синьото и изберете няй – подходящият, който ще изрази вашите мисли и чувства:
 • Морско синьото се използва, откакто офицерите от британския кралски флот направиха цвета известен през 1748 г. Той представлява важност и сила и сега се използва от мнозина като знак за почтеност.
 
 • Тюркоазът има успокояващ ефект и е изключително универсален цвят. Тюркоазът предизвиква усещане за спокойствие, щастие и лукс и е популярен цвят за оптимистични произведения на изкуството.
 
 
 • Бебешкото синьо е един от най-често използваните нюанси на синьото. Въпреки че се използва в детска стая за мъжки бебета, това е доста неутрален тон.

 
 • Живият нюанс на синьото, който много обичаме, е известен също като светъл тюркоаз. Cerulean blue предизвиква усещане за мир и увереност. Този по-топъл нюанс на синьото може също да намали усещането за визуално пространство в определени арт проекти.
 • За египтяните синьото е било свещен цвят, свързан с най-важните неща – небето, Нил и Вселената. Египетският син пигмент е богат и жизнен. За да създадете по-студена цветова палитра, добавете този цвят към други нюанси на синьо или зелено.
 • По-светло от кралско синьо, но по-наситено от бебешко синьо е истинското синьо. Тъй като този вариант на синьо е най-продаваният, вероятно сте използвали този нюанс, за да нарисувате небе или море преди.
 • Между циан и синьо лежи лазур. Палитрата от сини тонове варира от почти изцяло бяло до толкова тъмно, че почти прилича на виолетово. Този нюанс на синьото предизвиква мисли за чистота, позитивизъм и свежест, поради което често се използва в рекламата.
 • Тихоокеанското синьо е красив нюанс на синьото. Това е силно наситен, много светъл, студен циан цвят, който ни дава усещане за спокойствие и релакс и, както подсказва името, често се използва за изобразяване на морски вълни и пръски.
 • Когато смесите синьо с малко зелено и бяло, получавате синя метличина - мек цвят, кръстен на синьо цвете, което расте в царевичните полета.

  Възможностите са безкрайни, както вашата фантазия и креативност. Експериментирайте и творете смело!